Przejdź do treści
  • Strona główna
  • Tematy
    • Porady
    • Kulinaria
    • Lifestyle
    • Moda
    • Podróże
  • Kontakt
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie treści zabronione. | Strona używa plików cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej.
Autor motywu: ThemeinProgress
Dumnie wspierane przez WordPress
  • Strona główna
  • Tematy
    • Porady
    • Kulinaria
    • Lifestyle
    • Moda
    • Podróże
  • Kontakt
Blog Taki Jak JaBlog z inspiracjami i poradnikami
  • Jesteś tutaj :
  • Home
  • Kulinaria
  • Przysmaki górali – co warto skosztować będąc na urlopie w Wiśle
pstrag
Kulinaria

Przysmaki górali – co warto skosztować będąc na urlopie w Wiśle

Urlop w Wiśle to doskonały pomysł! O tym, że w tym miejscu nie można się nudzić przekonało się już wielu turystów. Fantastyczne widoki, niezwykle gościnni i życzliwi ludzie, a do tego wszystkiego wyjątkowo smaczne jedzenie. No właśnie! Tak wiele słyszy się o tradycyjnej kuchni góralskiej, której każdy chciałby nieco zakosztować spędzając czas w Wiśle. Jakie dania powinny zatem przykuć naszą uwagę? Dla wszystkich łasuchów, przygotowaliśmy mały poradnik dotyczący smakołyków w Wiśle.

Przepyszna kwaśnica

Chyba każdy, kto kiedykolwiek był w górach słyszał o tej tradycyjnej zupie. Przyrządzana jest ona z kiszonej kapusty oraz mięsa, a podaje się ją z ziemniakami, lub też z chlebem. Bez wątpienia przypadnie ona do gustu wszystkim miłośnikom kwaśnych smaków, którzy muszą jej koniecznie skosztować. Co bardzo ważne, w tradycyjnej kwaśnicy nie ma miejsca na jakąkolwiek jarzynę, na przykład pod postacią marchewki. Zamawiając taką zupę, upewnijmy się zatem, że jest ona przyrządzana tak jak górale robią to od pokoleń.

owieczka

Słynny oscypek

Sery to bardzo charakterystyczny produkt w regionach górskich. Przygotowywane są one z mleka owczego i mają bardzo charakterystyczny smak, uwielbiany przez spore grono osób. Bundza, bryndza oraz oscypek to sztandarowe produkty góralskie, ale w restauracjach w Wiśle powinniśmy spróbować oscypka na ciepło. Podawany jest on zazwyczaj z żurawiną, z którą fantastycznie się komponuje. Taki duet z pewnością oczaruje nasze kubki smakowe! Warto także wspomnieć, że oscypek często jest dodatkiem najróżniejszych mięs i w tej osłonie również smakuje doskonale.

Pstrąg na różne sposoby

Pstrąg jest rybą, którą znajdziemy w menu niemal każdej restauracji w regionach górskich. Dlatego też, możemy liczyć na bardzo dużą różnorodność jeśli chodzi o jego przygotowanie. Każdy lokal stara się nieco zaskoczyć swoich klientów i sprawić by z chęcią wracali oni po więcej. Bez względu jednak na to czy zdecydujemy się zamówić pstrąga wędzonego, pieczonego czy smażonego i w jakich dodatkach zostanie on przygotowany, jest niemal pewne, że świeży pstrąg z górskich rzek, przypadnie nam do gustu.

Dziczyzna w różnych odsłonach

Dziczyzna to prawdziwy rarytas, jednak odwiedzając Wisłę, powinniśmy konieczne spróbować dań na jej bazie. A tych jest całe mnóstwo! Oczywiście podstawowa oferta wielu restauracji w tym zakresie to gulasz z dziczyzny, który z pewnością napełni nasze żołądki przepyszną zawartością. Warto jednak spróbować także innych przysmaków, jak chociażby pierogi z mięsem dzika. Oczywiście, dużym zainteresowaniem turystów cieszy się także dziczyzna w tradycyjnej odsłonie, pod postacią na przykład steków czy polędwiczek.

jedzonko

Niezależnie od tego jakie są nasze preferencje kulinarne, warto skosztować regionalnych specjałów Wisły i jej okolic. Dzięki temu, jeszcze lepiej poznamy to miejsce oraz mieszkających tutaj ludzi. A trzeba przyznać, że górale, jak nikt inny wiedzą w jaki sposób można dogodzić głodnym i zmęczonym turystom. Nie ma zatem sensu się opierać, bo smak i zapach góralskich potraw w końcu skuszą każdego!

Zobacz inne

Delikatesy włoskie – produkty włoskie najwyższej jakości

5 komentarzy

  • Viki has written: 09/12/2018 at 11:01 pm

    Oscypki najsmaczniejsze :S

  • Reto has written: 23/12/2018 at 1:23 pm

    Polecam góralski kotlet z kurczaka palce lizać!

  • Mikołaj has written: 02/01/2019 at 10:58 am

    Kwaśnica i oscypek to chyba najbardziej charakterystyczne potrawy dla tego regionu.

  • Anonimowy has written: 11/01/2019 at 1:45 am

    Polecam kwaśnicę z wędzonym boczkiem i borowikami 😀

  • Tomek has written: 16/01/2019 at 11:26 pm

    Kiedy byliśmy z żoną na Słowacji zjadaliśmy wszystko jak popadnie. Kuchnia góralska jest przepyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • cięcie metaluTarcze do szlifierek – na co zwracać uwagę przy zakupie
    Wybór odpowiednich tarcz do szlifierek jest bardzo ważny dla […]
  • kierowca kobietaRodzaje i zalety baterii bidetowych
    W coraz większej grupie nowych, polskich łazienek możemy spotkać […]
  • modern living roomJak wybrać dobrego dentystę?
    Dlaczego tak niechętnie chodzimy do dentysty? Niemal każda […]
  • nowoczesne wnętrze kuchenneBateria kuchenna z wylewką – najważniejsze kryteria wyboru
    Bateria kuchenna opisywana często jako „kran do kuchni” to jeden […]
  • Dozowniki ścienne – dlaczego warto je wybrać?
    Czas pandemii zmienił wiele naszych nawyków. Uświadomił nam, jak […]

Kategorie

  • Finanse
  • Firma
  • Kulinaria
  • Lifestyle
  • Podatki
  • Podróże
  • Poradniki
  • Porady
  • Promocja
  • Wnętrza

Najnowsze komentarze

  • Gość - Najpiękniejsze miejsca nad morzem na sesję plenerową ślubną
  • Ciekawska Magdalena - Plisy w oknach – żaluzje plisowane do łazienek i kuchni
  • Dagmara - Najpiękniejsze miejsca nad morzem na sesję plenerową ślubną
  • gurgus - Wczasy dla seniora – Grecja Kreta, Dominikana Karaiby
  • Dawid - Wczasy dla seniora – Grecja Kreta, Dominikana Karaiby

Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie treści zabronione. | Strona używa plików cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej.