
Delikatesy włoskie – produkty włoskie najwyższej jakości
Najtrudniejszą rzeczą w jedzeniu włoskiego jedzenia jest to, że nie można spróbować wszystkiego. Każdego dnia masz skończoną liczbę posiłków i skończoną ilość miejsca w żołądku, podczas gdy wydaje się, że istnieje nieskończona liczba włoskich potraw, które „absolutnie musisz spróbować”. Od regionalnych specjałów po najlepsze sezonowe przysmaki. Zanim zaczniesz panikować, przygotowaliśmy małą listę włoskich potraw, które możesz wypróbować. Wszelkie niezbędne składniki do ich przygotowania lub nawet same gotowe potrawy możesz kupić za pośrednictwem sklepu internetowego.
Pizza i Botarega
Chociaż płyta płaskiego chleba podana z olejem i przyprawami istniała na długo przed zjednoczeniem Włoch, być może nie ma dania tak powszechnego lub tak reprezentatywnego dla kraju, jak skromna pizza. Łatwa, tania i sycąca pizza od dawna jest powszechną przekąską lub posiłkiem, szczególnie w Neapolu, gdzie po raz pierwszy dodano sos pomidorowy.
Kiedy w 1889 r. Włoska królowa Margherita przybyła przez tętniące życiem miasto podczas swojego królestwa, poprosiła o wypróbowanie tego dania, które widziała, jak jadło tak wielu swoich poddanych. Lokalny przedsiębiorca podał jej legendarną kombinację sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii, tworząc (lub raczej branding) pizzę Margherita. Niezależnie od tego, czy jest to przypadek, czy projekt, Margherita wyświetla również kolory włoskiej flagi.
W sierpniu i wrześniu południowi Włosi zabierają ikrę z szarej barweny, solą, prasują, a następnie pozostawiają do wyschnięcia na sześć miesięcy. Rezultatem jest solidny kawałek jajek w kolorze bursztynu i pomarańczy, który po pokrojeniu i zjedzeniu lub starciu makaronu rozkwita w cudownie pikantny, dymny i soczysty bukiet. Chociaż w zasadzie odpowiedź biednego człowieka na zachowanie owoców morza w czasach poprzedzających chłodzenie, jest obecnie uważana za jedną z najbardziej poszukiwanych i luksusowych potraw we Włoszech. Polecamy go zetrzeć na makaron lub po prostu pokroić cienko i skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Risotto
Dopełnieniem świętej trójcy włoskich skrobi jest ryż, który jest często spożywany jako kremowe, luksusowe risotto. Podczas gdy południowe Włochy są często nazywane wiejskim koszem chleba, Północne Włochy, zwłaszcza Lombardia i Piemont, są jego miską ryżową. Odmiany Arborio i Carneroli uprawiane na rozległych polach ryżowych w tych regionach są zamieniane w jedną z najbardziej charakterystycznych włoskich potraw poprzez zmieszanie z bulionem i mieszanie, aż utworzą aksamitną pół-zupę, która doskonale oddaje smaki czegokolwiek ugotowane z tym.

Gotowe włoskie risotto ze sklepu https://advancedfood.pl/risotto
Najbardziej znanym rodzajem risotto jest prawdopodobnie sos szafranowy risotto alla milanese, które zostało wymyślone, zgodnie z legendą, przez robotników budujących katedrę w Mediolanie, którzy używali szafranu do farbowania witraży i doszli do wniosku, że wrzucą go również do ryżu. Inne klasyczne wersje potrawy to risotto al nero di sepia (z mątwy i tuszem) oraz risi e bisi (z pancettą i groszkiem), oba pochodzące z Wenecji.
Najnowsze wpisy
Czym usunąć silikon domowym sposobem?
Gdy silikon zaczyna tracić szczelność, której od niego wymagamy, […]Jak szybko wyrównać podłogę pod panele?
Wyrównanie podłogi pod panele może być ważnym etapem w procesie […]Jak wybrać najlepszy program do czyszczenia komputera – poradnik
Czy Twój komputer działa coraz wolniej? Czy brakuje Ci miejsca […]Bezpieczne surfowanie online – 7 zasad bezpiecznego korzystania z publicznych sieci Wi-Fi
W dzisiejszych czasach, kiedy większość z nas jest stale […]Jak stworzyć idealne biuro w domu – przewodnik po meblach do gabinetu
Praca zdalna stała się nieodłączną częścią naszego życia, a co […]
Najnowsze komentarze